Hyvä tilitoimisto on hyvä sijoitus

Lähes poikkeuksetta yrittäjän kannattaa antaa taloushallintonsa tilitoimiston hoidettavaksi.

Mistä tietää, että tilitoimisto osaa asiansa? Ja mitkä muut seikat kannattaa ottaa huomioon valintaa tehdessä?

Kun olet aikeissa vaihtaa tilitoimistoa tai olet etsimässä perustettavalle yritykselle kirjanpitäjää, sinun on viisasta harkiten vertailla eri tilitoimistoja keskenään.

Samalla lailla kuin ostettaessa mitä tahansa laadukasta palvelua tai tuotetta ei tilitoimiston valinnassa kannata tuijottaa pelkästään hintalappua. Myöskään lupailulle sähköisen taloushallinnon auvoisesta helppoudesta ei kannata antaa liikaa painoarvoa valintaa tehdessä.

Kuten minkä tahansa tasokkaan palvelun, myös laadukkaan tilitoimistopalvelun tunnistaa muun muassa hyvästä palvelukokonaisuudesta.

Taloushallinnon ammattilaiset tilitoimistossa paitsi optimoivat yrityksen kirjanpidon ja verotuksen, myös neuvovat yrittäjää monissa asioissa. Kun yrittäjä voi luottaa siihen, että asiat on tehty alusta lähtien oikein, hän voi nukkua yönsä rauhassa. Verokarhukaan ei tule yöuniin kummittelemaan.

ApuNanne liiketoiminnan tukena

Paitsi ongelmatilanteissa, asiantuntijoiden neuvot ovat aina tärkeitä esimerkiksi tilinpäätösvaiheessa. Kuinka esimerkiksi jaksotukset tehdään – eli miten jaetaan kahdelle eri tilikaudelle tulevia kuluja ja tuottoja. Tämä on hyvin yritys- ja tilannekohtaista.

Saavutettaviin hyötyihin nähden asiansa osaavan tilitoimiston kulut ovat hyvin kohtuullisia. Yhden hengen yrityksissä ne harvoin ovat yli 100 euroa kuukaudessa.

Kolmen kysymyksen testi

Yksi tapa, jolla yrittäjä voi testata saako hän omalta tilitoimistoltaan hyvää palvelua, on esittää itselleen seuraavat kolme kysymystä:

  • Puhummeko kirjanpitäjäni kanssa samaa ”kieltä”?
  • Tuleeko verottajalta usein huomautuksia erilaisten ilmoitusten myöhästymisistä? 
  • Saanko ohjeita ja neuvoja silloin, kun niitä tarvitsen?

Jos ylläolevan testin vastaukset eivät miellytä, on syytä vaihtaa tilitoimistoa.

Jos yrittäjä joutuu jokaisen tilitoimistopuhelun jälkeen miettimään, ”mitä hittoa tuo taas tarkoitti”, ei hänelle ole osattu selittää asioita riittävän konkreettisesti. Sitä voidaan kuitenkin hyvältä tilitoimistolta vaatia.

ApuNanne - Tilitoimiston vaihto

Tilitoimisto lähettää yrittäjän puolesta verottajalla suuren määrän erilaisia ilmoituksia, esimerkiksi kausiveroilmoitukset. Jos myöhästymisiä tulee tai tietoja puuttuu, ei tilitoimisto ole hoitanut tehtäviin täsmällisesti ja tehokkaasti. Myöhästymisistä tulee lisäksi viivästysseuraamuksia, jotka yrittäjä joutuu maksamaan.

Jos kirjanpitäjää on vaikea tavoittaa tai jos alkaa tuntua siltä, ettei tilitoimistosta koskaan saa minkäänlaisia käytännön vinkkejä yrityksen talouden suunnitteluun ja hoitamiseen, kannattaa harkita tilitoimiston vaihtamista.

”Viidakkorumpu” kertoo laadusta

Mistä hyvän tilitoimiston löytää? Sanonta kuuluu: ”Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia”. Viestinnässä tämä vanha, mutta erittäin tehokas konsti on ns. viidakkorumpu. 

Aloittavan yrittäjän tai toimiston vaihtoa harkitsevan kannattaa kysyä kokemuksia yrittäjäkollegoiltaan. Mieluiten sellaisilta, joilla on samankaltainen yritys kuin hänellä itsellään.

Pätevien ammattilaisten lisäksi myös muiden tilitoimiston asioiden, kuten vastuuvakuutusten ja järjestelmien, on oltava kunnossa.

Pienikin yrittäjä voi vaatia kaikessa hyvää palvelua. Eikä vähiten siksi, että suurin osa suomalaisista yrityksistä on nimenomaan pieniä.

ApunNanne viidakkorumpu