Hyvä tilitoimisto on hyvä sijoitus

Lähes poikkeuksetta yrittäjän kannattaa antaa taloushallintonsa tilitoimiston hoidettavaksi. Mutta mistä tietää, että tilitoimisto osaa asiansa. Ja mitkä muut seikat kannattaa ottaa huomioon valintaa tehdessä.

Taloushallinnon ammattilaiset tilitoimistossa paitsi optimoivat yrityksen kirjanpidon ja verotuksen, myös neuvovat yrittäjää monissa asioissa. Kun yrittäjä voi luottaa siihen, että asiat on tehty alusta lähtien oikein, hän voi nukkua yönsä rauhassa. Verokarhukaan ei tule yöuniin kummittelemaan.

Paitsi ongelmatilanteissa, asiantuntijoiden neuvot ovat aina tärkeitä esimerkiksi tilinpäätösvaiheessa. Kuinka esimerkiksi jaksotukset tehdään – eli miten jaetaan kahdelle eri tilikaudelle tulevia kuluja ja tuottoja. Tämä on hyvin yritys- ja tilannekohtaista.

Saavutettaviin hyötyihin nähden asiansa osaavan tilitoimiston kulut ovat hyvin kohtuullisia. Yhden hengen yrityksissä ne harvoin ovat yli sata euroa kuukaudessa.

Kolmen kysymyksen testi

Yksi tapa, jolla yrittäjä voi testata saako hän omalta tilitoimistoltaan hyvää palvelua, on esittää itselleen seuraavat kolme kysymystä:

Jos testin vastaukset eivät miellytä, on syytä vaihtaa tilitoimistoa.

Jos yrittäjä joutuu jokaisen tilitoimistopuhelun jälkeen miettimään, ”mitä hittoa tuo taas tarkoitti”, ei hänelle ole osattu selittää asioita riittävän konkreettisesti. Sitä voidaan kuitenkin hyvältä tilitoimistolta vaatia.

Tilitoimisto lähettää yrittäjän puolesta verottajalla suuren määrän erilaisia ilmoituksia, esimerkiksi kausiveroilmoitukset. Jos myöhästymisiä tulee tai tietoja puuttuu, ei tilitoimisto ole hoitanut tehtäviin täsmällisesti ja tehokkaasti. Myöhästymisistä tulee lisäksi viivästysseuraamuksia, jotka yrittäjä joutuu maksamaan.

Jos kirjanpitäjää on vaikea tavoittaa tai jos alkaa tuntua siltä, ettei tilitoimistosta koskaan saa minkäänlaisia käytännön vinkkejä yrityksen talouden suunnitteluun ja hoitamiseen, kannattaa harkita tilitoimiston vaihtamista.

"Viidakkorumpu" kertoo laadusta

Mistä hyvän tilitoimiston löytää? Sanonta kuuluu: "Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia". Viestinnässä tämä vanha, mutta erittäin tehokas konsti on ns. viidakkorumpu.

Aloittavan yrittäjän tai toimiston vaihtoa harkitsevan kannattaa kysyä kokemuksia yrittäjäkollegoiltaan. Mieluiten sellaisilta, joilla on samankaltainen yritys kuin hänellä itsellään.

Pätevien ammattilaisten lisäksi myös muiden tilitoimiston asioiden, kuten vastuuvakuutusten ja järjestelmien, on oltava kunnossa

Pienikin yrittäjä voi vaatia kaikessa hyvää palvelua. Eikä vähiten siksi, että suurin osa suomalaisista yrityksistä on nimenomaan pieniä.

Vieritä ylös
Palveleva tilitoimisto ApuNanne
Oletko etsimässä auttavaa ja palvelevaa tilitoimistoa?

Täytä tiedot ja otamme sinuun yhteyttä pian.